Contactlenzen

Bij Pieter Wiercx Optiek weten wij al meer dan 40 jaar alles van contactlenzen. Onze contactlensspecialisten en optometristen informeren u maar al te graag over de mogelijkheden die geschikt zijn voor u. En we kijken samen met u naar geschikte zachte lenzen, harde zuurstofdoorlaatbare lenzen, multifocale contactlenzen of torische lenzen. Deze kunt u per keer afrekenen of maak gebruik van ons handige Contactlens leaseplan

Soorten lenzen

Het belangrijkste verschil tussen lenzen is het verschil tussen vormstabiele (harde) lenzen en zachte lenzen.

Tegenwoordig dragen de meeste mensen zachte lenzen. Dit is met name vanwege het comfort. Met zachte lenzen zijn steeds meer mogelijkheden qua verschillende correcties en passingen waardoor steeds meer mensen hier goed mee geholpen zijn.

Maar met name wanneer een hoornvlies niet egaal van vorm is of er hele hoge cilinders zijn wordt er gekozen voor vormstabiele lenzen. Het voordeel hiervan is dat bijna alles gemaakt kan worden. Het gewenningstermijn duurt vaak wat langer alleen omdat het zicht vaak scherper is ten opzichte van zachte lenzen en soms ook ten opzichte van de bril wordt dit goed geaccepteerd. Wanneer iemand goed gewend is aan vormstabiele lenzen wil deze vaak ook niet meer anders.

Gemiddeld gaan vormstabiele lenzen tegenwoordig 1-2 jaar mee afhankelijk van het materiaal.

Er bestaan ook vormstabiele lenzen welke nachts gedragen worden met als reden de aanwezige correctie te corrigeren. Dan spreken we over nachtlenzen. Hierdoor is er overdag geen correctie meer nodig. Dit is geschikt tot een sterkte van ongeveer -4.50 dpt. Belangrijk is wel dat de cilinder lager is dan de sferische sterkte.

Normaal hersteld het oog nachts en nu zetten we er een lens op. Juist om deze reden zijn we extra streng met de selectie of iemand geschikt is voor nachtlenzen. Veiligheid staat bij ons op nummer 1.

Bij zachte lenzen zit het verschil met name in het vervangingstermijn. De meeste lenzen dragen daglenzen of maandlenzen. Steeds meer sterktes vallen binnen de standaard en liggen dan op voorraad bij de leverancier.

Wanneer het oog extreem vlak of juist steil is of de sterktes hoger dan gemiddeld moet een lens op maat gemaakt worden. Dit was vroeger vrij kostbaar waardoor deze lenzen vaak langer gedragen werden. Zo’n 3 tot 6 maanden. Ondertussen zijn de productie technieken en de materialen anders waardoor voor acceptabele bedragen ook maandlenzen op maat gemaakt kunnen worden.

Daglenzen: Zoals de naam al zegt is een daglens voor 1 dag. Dit betreft een zachte contactlens welke in het algemeen dunner is dan een maandlens. Hierdoor is vaak het comfort hoger. Daglenzen vervuilen in basis wel sneller maar omdat ze elke dag na gebruik vervangen worden geeft dit geen hinder. Daglenzen zijn erg ideaal wanneer lenzen niet alle dagen worden gedragen worden, voor naast de bril, als mensen erg gevoelig zijn voor droge ogen, gevoelig zijn voor lenzenvloeistof of bij bepaalde sporten.

Maandlenzen: deze lenzen worden per maand vervangen. Er is nog wel eens verwarring dat gedacht wordt dat een maandlens 30 keer gedragen kan worden en dat het dan niet uitmaakt over welk termijn dit dan is maar dit is niet waar. Er is namelijk zichtbare vervuiling en onzichtbare vervuiling. U moet de lens zien als een spons. De vloeistof reinigt de lens maar maakt het niet steriel. Er blijven altijd bacteriën achter. Vloeistof en bacteriën houden van elkaar. Elke dag dat de lens niet gedragen wordt verdubbelen deze bacteriën razend snel. Zo lang een oog intact is, is het risico vrij klein dat dit problemen oplevert maar elk risico is er 1 teveel. Tegenwoordig zijn veel ogen droger waardoor het hoornvlies kwetsbaarder is. Hierom adviseren wij een maand is een maand. Of u de lens nu 1 keer heeft in gehad of 30 keer binnen die maand. Dan is toch het advies om een nieuwe set lenzen te gaan dragen.

 

Sferisch: dit staat voor de hoeveelheid plus of min correctie die iemand nodig heeft. Uitgedrukt in dioptrieën. De meeste met een plus correctie zien dichtbij slechter zonder correctie en mensen met een min correctie zien juist veraf minder. 

Torisch: we spreken van torische sterkte wanneer iemand een cilinder nodig heeft. Dit houdt in dat het hoornvlies vaak niet egaal is maar in lekentaal meer de vorm heeft van een rugbybal. Het licht breekt in 1 richting sterker dan in de andere richting. Wanneer dit niet gecorrigeerd word geeft dit een schaduw effect. In de contactlens kan een cilinder vanaf -0.75 gecorrigeerd worden. Tot cilinder -2.25 valt vaak nog onder de voorraad lenzen. Is er een hogere cilinder kan het tegenwoordig wel gemaakt worden maar dan valt dit onder een recept (Rx) lens.

Multifocaal: boven de 40 jaar krijgen we in basis allemaal last van leesklachten. Dit is afhankelijk van iemand zijn verte sterkte wanneer iemand dit als vervelend gaat ervaren. Vroeger moest men dan een leesbril gaan gebruiken over de lenzen maar tegenwoordig komen er steeds meer oplossingen dat heet leesgedeelte ook in de contactlens verwerkt kan worden. Dit is wel een compromis oplossing ten opzichte van een bril. Afhankelijk van iemand zijn wensen en verwachtingen dan dit wel een hele mooie oplossing zijn.

Het bepalen van welke multifocale lens voor iemand het beste is hangt van meerdere factoren af en leggen we graag persoonlijk uit bij het aanmeten van de lenzen.

Medische lenzen: soms zijn er redenen dat het hoornvlies niet egaal is. Dit kan aangeboren zijn maar ook op latere leeftijd ontstaan. Bij voorbeeld keratoconus,


Belangrijk is dat u voor uw ogen altijd de beste lenzen kiest! Dat kan alleen met de hulp en op advies van een deskundige contactlensspecialist. Juist dankzij die professionele zorg heeft Nederland zich ontwikkeld tot een contactlenzen land bij uitstek. Vrijwel nergens ter wereld vind je zo veel tevreden contactlensdragers als juist in ons land en dat willen we natuurlijk graag zo houden.

 


 

 

 

Bij ons meest gespecialiseerde merk Mark’ennovy zijn ze gespecialiseerd in individueel gemaakte torische en multifocale contactlenzen in een groot aantal parameters en gemaakt van innovatieve materialen. Van de Silicone Hydrogel met een hoog watergehalte tot aan de biomimetische Gentle.

Het is een Europees bedrijf met directe aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Mark'ennovy levert alleen aan oogzorgprofessionals en de beste onafhankelijke oogzorgprofessionals.

 

 

 

 

 


 

Procornea is een onafhankelijke Nederlandse producent en leverancier van vormstabiele en zachte contactlenzen, alsmede contactlensvloeistoffen. Procornea – opgericht in 1975 – is in 1980 gestart met haar eigen productie om aan de snel groeiende vraag naar contactlenzen te kunnen voldoen.

Procornea levert een groot scala aan harde (Senso) en zachte (BYO) lenzen. Ook levert Procornea de wel bekende Dreamlite nachtlens. 

 

 

 

 

 


 

 

Alcon is wereldwijd marktleider in oogzorg. Het biedt een breed scala aan producten voor de behandeling van oogziekten en is georganiseerd in drie business franchises: Oogchirurgie, Geneesmiddelen voor het oog en Vision Care met consumentenproducten zoals contactlenzen en contactlensvloeistof voor de verzorging van contactlenzen.

Door de integratie van CIBA Vision, is Alcon nu een van de grootste fabrikanten van contactlenzen en lenzenverzorgingsproducten.

De Alcon contactlens productportfolio omvat de:

  • Air Optix, ademende contactlenzen met innovatieve TriComfort ™-technologie;
  • Dailies; dit zijn wegwerpcontactlenzen;
  • Opti-Free; een multifunctionele oplossing voor het reinigen, spoelen en desinfecteren van contactlenzen