Oogonderzoek

Verschillende onderzoeken

 

Refractie: is de officiële benaming voor een oogmeting. Bij een oogmeting wordt de sterkte bepaald welke nodig is om zo goed als mogelijk te zien. Dit verschilt per persoon. Wij kijken altijd naar het beste balans tussen beide ogen zodat zo ontspannen als mogelijk wordt gekeken. Soms komt uit de meting naar voren dat het zicht niet goed te verbeteren valt met een correctie dan adviseren wij een optometrische onderzoek of dat er geen goede samenwerking is tussen beide ogen. Deze mensen ervaren vaak dat hun zicht dubbel is. Dan is een prisma meting geadviseerd. Bij een oogmeting wordt ook de oogdruk gecontroleerd.

Optometrische onderzoek: is een ooggezondheidsonderzoek. Dit is een uitgebreider onderzoek afhankelijk van de klacht diverse dingen bekeken kunnen worden. Zoals het hoornvlies, ooglens, glasvocht of het netvlies. Bij dit onderzoek wordt het oog onderzocht of er mogelijk medisch oogafwijkingen zijn die van invloed kunnen zijn op het zicht. De meest voorkomende oorzaken zijn staar, glaucoom, macula degeneratie en diabetische retinopathie.

In sommige gevallen is het nodig om een pupil verwijdende druppel te gebruiken. Hierdoor kunt u mogelijk een paar uur wat waziger zien en wat gevoeliger zijn voor licht.

Prisma meting: hierbij wordt gekeken naar de samenwerking tussen de beide ogen. Om verschillende redenen kan het zijn dat mensen beelden naast of boven elkaar zien. Dit is erg vermoeiend. Soms lukt het mensen nog wel om de beelden op elkaar te krijgen maar hebben moeite om dit vol te houden. In sommige gevallen helpt het dan om een prisma correctie te voegen. Dit is een verdikking in het glas wat het licht in dit geval het beeld anders op het netvlies terecht te laten komen waardoor de beelden weer mooi op elkaar vallen.

Lenscontrole: bij dit onderzoek kijken we naar de interactie van de contactlens en het oog. Bij de controle heeft u bij voorkeur de contactlenzen in. Behalve wanneer u nachtlenzen draagt. Hierbij kijken we samen wat voor u de meest optimale zichtsituatie is. Dit is afhankelijk van uw kijkbehoefte en het soort lens wat u draagt. Over de lens heen bepalen we uw sterkte en de gezichtsscherpte. Tevens kijken we naar de gezondheid van de buitenkant van het oog en hoe het oog op de contactlens reageert. Veiligheid van het oog staat bij ons altijd voorop.